Bibelstudier.nu

Jesus- Vår frälsare

Fiske och fördomar

september 28th, 2016

Jag slutar aldrig att förvånas hur mycket fördomar folk har. När jag säger att jag är kristen och troende så tror det genast att jag inte har några intressen förutom gud. Det tror jag ber hela dagarna. Jag har flera olika intressen och lever mitt liv som de flesta. Jag ser på TV och tycker om att gå ut och äta på restaurang som alla andra. Det är bara det att jag tror på något större. Annars lever jag precis som er andra.

En sak jag älskar att göra är att fiska. När jag är ute i naturen känner jag mig verkligen närmare gud än vad jag gör inne i staden. Sedan gillar jag att samla mina tankar när jag fiskar. Det fungerar lite som terapi för mig. Jag har nog alltid fiskat när jag tänker efter. Morfar var fiskare så vi fick ju följa med honom när vi var små. Jag blev nästan lite nostalgisk nu när jag skriver detta.

Jag gillar så klart att göra månag andra saker också. Som att måla, sjunga i kör och att träna. Så sluta upp med att vara så fördomsfulla när någon säger att det är troende.
vvvvv

Alla vägar bär till Rom

juli 4th, 2016

Ska du ut och resa? Eller kanske är du sugen på en resa men inte vet vart? I så fall kan jag verkligen rekommendera Rom och Vatikanstaten. Jag är protestant men jag ska erkänna att jag verkligen älskar att besöka katedraler i katoliska länder. Ni behöver så klart inte vara troende att uppskatta Sixtinska kapellet. Det räcker med att ni gillar konst och vackra ting. Jag menar, titta bara på denna bild!
sixtinska
När man ser detta så inser jag verkligen att det finns en gud. Jag vet att det är en människa som målat men gud finns i oss alla och ger oss kunskap. Vatikanstaten är underbar och så är även staden Rom.

Rom är en helt makalös stad. Den är både vacker och intressant. Det finns shopping, mat och kultur. Dessutom är vädret väldigt behagligt. Jag skulle undvika de hetaste sommarmånaderna men annars fungerar det året om.

Det finns fantastiskt mycket att se i Rom. Spanska trappan, Colosseum och Fontana di Trevi är ju måsten. Fast jag vill även rekommendera er att besöka Vatikanmuseerna. Oj oj där var jag i flera timmar. Den katolska kyrkan var oerhört mäktig och det finns skatter från hela världen. Även om ni bara gillar shopping och mat bör ni göra något kulturellt i Rom. Hela Rom är ju kulturhistoria med alla vackra byggnader. Rom är mitt bästa resetips, vilket är ditt?

Passa på att besöka kyrkor i sommar

maj 27th, 2016

I sommar finns det möjlighet att besöka massor av våra vackra kyrkor i landet. På många orter och i städer så finns det kyrkor som bara öppnar under sommaren. Dessa är några av de mest intressanta om ni frågar mig. Okej de har såklart inte lika spännande historia som domkyrkorna men inet långt därifrån. Den ”sommarkyrkan” som har flest besökare är förmodligen riddarkyrkan i Stockholm. Kyrkan som har öppet på sommaren och där de flesta kungar och drottningar är begravda.

Runt om i Sverige så finns det gamla stenkyrkor. Det är dessa som är öppna under sommaren. De är ofta betydligt äldre än de kyrkor som är i bruk året om. De byggdes under den tid då Sverige var katoliker. De märks både på de gamla helgonmålningarna och statyerna som finns på flera orter.

Flest och störst kyrkor finns i södra Sverige. Inte alls konstigt eftersom det var här som rikedomarna finns. Fast det finns även intressanta kyrkor i Norrland. Ett exempel på det är en av Norrlands äldsta kyrkor som finns i Hackås i Järmtland. Denna kyrka var strategiskt viktigt eftersom den låg på vägen till Trondheim och Nidarosdomen. Denna kyrka byggdes precis då denna del av landet blev kristet. Det syns även på målningarna på väggarna.
huhudddd
Denna figur som finns på kyrkans vägg tror de är ett försök att göra den gamla vikingaguden Tor till åtlöje. De vet inet exakt detta men hammaren gör att experterna tror att det ska föreställa Tor.

Det bästa med att besöka kyrkor är att det är ett billigt nöje. Semestern kostar mycket pengar. För att få det att gå ihop är det många som lånar pengar och redan nu kollar folk upp deras lånepriser för att att kunna njuta av semestern så billigt som möjligt. Så att besöka kyrkor är ett billigt nöje och dessutom finns det alltid regniga dagar då det inte går att vara på stranden. De flesta som reser till Paris besöker, eller åtminstone ser, Notre Dame men våra svenska kyrkor är inte populära besöksmål. Synd för det finns många skatter att se i kyrkorna.

Ett historiskt möte

februari 14th, 2016

Ett steg för en enad kristendom. Det har varit ett storslaget möte på Kuba. Patriarken och påven har mötts.

Det är över 1000 år sedan sist så ni förtår att det var ett möte som kommer att skrivas in i historieböckerna.

Patriarken Kirill

Patriarken Krill


1045 inträffar den stora schismen. Det innebär att de två grenarna bannlyser varandra. På en sidan står den romersk-katolska kyrkan men påven som överhuvud. På andra sidan den öst-ortodoxa med patriarken på toppen. Protestantismen fanns inte på denna tid utan kommer ur den romersk-katolska kyrkan. Så ända sedan 1045 har de skytt varandra som pesten.
Påven Franciskus

Påven Franciskus


Anledningen att de ses just nu är förföljesen av oss kristna som sker i både Afrika och Mellanöstern. Vi kristna har nog med fiender och nu visar de två överhuvudena att de kan enas. Kristendom är kärlek.

Bereden väg för herran

december 18th, 2015

Jerusalem är öde, dess tempel fallit ner.
Dess präster äro döde, dess spira är ej mer.
Men Kristi rike varar och sig alltmer förklarar.
Välsignad vare han som kom i Herrens namn.

Bereden väg för herran är en av de mest älskade psalmerna. Det är även en gammal fin psalm. 1986 när nya psalmboken gavs ut så
ströks den sista versen som står här ovanför. Jag är arg över det. Jag anser att det är en av de starkaste verserna. De tog bort den för att den inte var verklighetstrogen. Jag anser att den är det! Hur många kristna finns det i jerusalem idag? Hur många präster dödas inte och förföljs? De kristna är utsatta i mellanöstern och jag tycker det är en symbolisk strof.

En helt annan sak. I den finlandssvenksa psalmboken lyder sista versen;
Se, furstar kan fördrivas
och mista all sin makt
och höga tempel rivas,
förlora glans och prakt,
men Kristi rike varar
och sig alltmer förklarar.
Välsignad vare han
som kommer i Herrens namn!
kyis

Glädjande nyheter

december 16th, 2015

Vilka härliga nyheter vi har fått denna december. Sverige har fått ett nytt helgon. Det är första gågen det händer sedan den heliga Birgitta. Denna gång är det Elisabeth Hesselblad från Västergötland som ska få denna otroliga ära. Helgonförklaringen kommer att ske under nästa år.

Jag är protestant men jag är strålande glad att det är en svenska som har fått detta. Det gör att alla ogudaktiga människor får upp ögonen.

eh

Det sägs att hon var en väldigt ståndaktig kvinna. Hon gömde undan judar från nazisterna. När nazisterna kom så tog hon den svenska flaggan och sade att hon stod under den svenska konungens beskydd. Nazisterna vände då.

Första advent

november 29th, 2015

Första advent – En tid av förväntan

Första advent markerar början på den kristna julens förberedelsetid och är en av de mest älskade traditionerna i många länder. Det är en tid av förväntan, hopp och förberedelse inför julens firande.

Adventsljusstakens symbolik

En av de mest igenkännliga symbolerna för advent är adventsljusstaken, som oftast har fyra ljus. Varje söndag i advent tänds ett nytt ljus, tills alla fyra brinner på fjärde advent. Ljusen symboliserar mörkrets bortgång och ljusets ankomst, och varje ljus har sin egen speciella betydelse, ofta förknippad med hopp, kärlek, glädje och frid.

Traditioner kring första advent

Första advent är en dag då många dekorerar sina hem med julpynt, sätter upp adventsstjärnor i fönstren och börjar förbereda för julens festligheter. I många kyrkor hålls särskilda adventsgudstjänster, där fokus ligger på förväntan och förberedelse inför julens budskap.

Adventskalendern

En annan älskad tradition som börjar på första advent är adventskalendern. Ursprungligen skapad för att hjälpa barn att räkna ner dagarna till julafton, har adventskalendrar blivit en favorit för både barn och vuxna. Varje dag fram till julafton öppnas ett nytt fönster eller lucka, ofta med en liten överraskning eller godbit bakom.

Reflektion och förväntan

Första advent är inte bara en tid för festligheter och förberedelser, utan också en tid för reflektion. Det är en tid att stanna upp, tänka på året som gått och förbereda sig inför det kommande året. Det är en tid att reflektera över livets gåvor, att vara tacksam och att dela med sig av det man har till dem som behöver det mest.

Avslutning

Oavsett hur man väljer att fira första advent, är det en speciell tid på året som påminner oss om vikten av gemenskap, kärlek och förväntan. Det är en tid att komma närmare sina nära och kära, att dela traditioner och skapa nya minnen tillsammans.

Maria- Kristus moder

juni 28th, 2015

Förutom Jesus, är Maria min favoritperson i Bibeln. Det beror såklart på flera olika anledningar. Fast tänk er vilket mansdominerat samhälle det är och historiskt sett har varit. Maria är väl den enda kvinna som fått miljontals män att knäböja?

Hursomhelst så tycker jag att hon också har ett spännande levnadsöde. Alla forskare är rörande överens om att Jesus och Maria har existerat. Många kanske inte tror att han var guds son, men om hans existens finns det ingen tvekan.

Bibelstudier.nu

Jesus- Vår frälsare

Bibelstudier.nu