Bibelstudier.nu

Jesus- Vår frälsare

Maria- Kristus moder

juni 28th, 2015

Förutom Jesus, är Maria min favoritperson i Bibeln. Det beror såklart på flera olika anledningar. Fast tänk er vilket mansdominerat samhälle det är och historiskt sett har varit. Maria är väl den enda kvinna som fått miljontals män att knäböja?

Hursomhelst så tycker jag att hon också har ett spännande levnadsöde. Alla forskare är rörande överens om att Jesus och Maria har existerat. Många kanske inte tror att han var guds son, men om hans existens finns det ingen tvekan.

Maria var dotter till Joakim och Anna. Det finns inte så mycket kunskap om dessa två personer.  Anna ses som ett helgon och är mödrarnas skyddshelgon.

Maria var trolovad med Josef när hon mötte ängeln Gabriel. Ängeln kom med ett meddelande om att hon skulle få äran att föda guds son.

Herodes härjade i Betlehem och Nasaret när han hörde talas om en ny konungs födelse så flydde de till Egypten. Herodes försökte nämligen döda alla gossebarn under två år.

Jag tror att många kvinnor gillar Maria just för att hon är symbolen för en moder. Hon gör allt för att skydda sitt barn.

Jag är protestant men förstår att katolikerna har flera böner till hennes ära. Jag tycker att det är fel att säga att det är en avgudadyrkan. Hon förtjänar en central roll i bibeln. Det var hon som uppfostrade guds son.

Maria syns mycket i konsten och i stort sett alla de stora mästarna har avbildat henne i målningar eller skrivit vackra sånger till hennes ära. För mig är Maria moderlig omvårdnad, kärlek, ömhet och godhet. Jag är inte så mycket för ordet ”renhet” som många andra är. Jag anser inte att exempelvis horor är ”orena”. Enbart gud kan döma.  Jag tror helt enkelt att bilden av renhet är något som män kommit på. Det är nog nämligen enbart för dem som det spelar roll. Kanske inte i Sverige idag men i många andra kulturer spelar det lika stor roll nu som det gjorde för tvåtusen år sedan.

Författare:
Category: Bibeln

Bibelstudier.nu

Jesus- Vår frälsare

Bibelstudier.nu