Bibelstudier.nu

Jesus- Vår frälsare

Passa på att besöka kyrkor i sommar

maj 27th, 2016

I sommar finns det möjlighet att besöka massor av våra vackra kyrkor i landet. På många orter och i städer så finns det kyrkor som bara öppnar under sommaren. Dessa är några av de mest intressanta om ni frågar mig. Okej de har såklart inte lika spännande historia som domkyrkorna men inet långt därifrån. Den ”sommarkyrkan” som har flest besökare är förmodligen riddarkyrkan i Stockholm. Kyrkan som har öppet på sommaren och där de flesta kungar och drottningar är begravda.

Runt om i Sverige så finns det gamla stenkyrkor. Det är dessa som är öppna under sommaren. De är ofta betydligt äldre än de kyrkor som är i bruk året om. De byggdes under den tid då Sverige var katoliker. De märks både på de gamla helgonmålningarna och statyerna som finns på flera orter.

Flest och störst kyrkor finns i södra Sverige. Inte alls konstigt eftersom det var här som rikedomarna finns. Fast det finns även intressanta kyrkor i Norrland. Ett exempel på det är en av Norrlands äldsta kyrkor som finns i Hackås i Järmtland. Denna kyrka var strategiskt viktigt eftersom den låg på vägen till Trondheim och Nidarosdomen. Denna kyrka byggdes precis då denna del av landet blev kristet. Det syns även på målningarna på väggarna.
huhudddd
Denna figur som finns på kyrkans vägg tror de är ett försök att göra den gamla vikingaguden Tor till åtlöje. De vet inet exakt detta men hammaren gör att experterna tror att det ska föreställa Tor.

Det bästa med att besöka kyrkor är att det är ett billigt nöje. Semestern kostar mycket pengar. För att få det att gå ihop är det många som lånar pengar och redan nu kollar folk upp deras lånepriser för att att kunna njuta av semestern så billigt som möjligt. Så att besöka kyrkor är ett billigt nöje och dessutom finns det alltid regniga dagar då det inte går att vara på stranden. De flesta som reser till Paris besöker, eller åtminstone ser, Notre Dame men våra svenska kyrkor är inte populära besöksmål. Synd för det finns många skatter att se i kyrkorna.

Bibelstudier.nu

Jesus- Vår frälsare

Bibelstudier.nu